Adopta un animalut in 5 pasi simpli
16/04/2020Test de personalitate pentru pisici
06/05/2020Felicitari! Ai luat decizia sa iti iei catel. Te asteapta ani plini de satisfacție și bucurie, fie ca intentionezi sa cumperi un pui de rasa de la un crescator, sau sa adopti un adult. Te simți insa copleșit de responsabilitatea de stapan? Nu-ti fa griji, acest articol te va ajuta. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii pentru ca să te pregătesti pentru noul tau rol. Cand adopți un catel, acesta devine membru al familiei tale. Shiva ti-a pregatit zece sfaturi esentiale pentru ca noul tau prieten să se simtă confortabil și apreciat.
1. Cumpăra articolele esențiale pentru noul catel
Pastreaza-ti emotiile pentru prima intalnire si fa cumparaturile de baza din vreme. Cumpărând în avans articolele esențiale il vei face să se simtă binevenit inca din prima zi. Fa-ti o lista cu produsele de care ai nevoie si nu uita sa notezi dimensiunea, rasa si caracateristicile câinelui pe care îl vei aduce acasă. Talia catelui este crucială atunci când cumperi sau comanzi online cea mai mare parte a articolelor esențiale.
HRANA
Când cumperi mâncarea câinelui tau, cere sfatul canisei sau veterinarului si documenteaza-te atent. Decide-te pentru o dieta pe baza de produse canine sau mixta si ia in considerare aprovizionarea alimentele de baza pentru cel puțin o săptămână. Daca adopti un caine adult, informeaza-te cu privire la alimentatia sa obisnuita. Cumpara cateva produse complementare in cantitati mici si fa un plan de dieta. Pentru preveni stresul gastric, e indicat sa introduci alimentele noi treptat.
PENTRU ACASA
Când cumperi mâncarea si accesoriile de hranire, alege bolurile antiderapante. Câinele tau va mănca mai confortabil daca farfuria lui nu aluneca. În ceea ce privește jucăriile, ia în considerare modul în care vor fi folosite de câine. Câinii adoră jucăriile care se rostogolesc, cele care se pot mesteca și cele care pot fi aruncate si fugarite pentru aport. Jucăriile din cauciuc dur sau frânghie sunt cele mai sigure pentru a preveni pericolele de sufocare.
Un cos de odihna sau un pat special este, de asemenea, esențial pentru perioada de ajustare. Asigura-te că alegi un cos de odihna suficient de mare pentru ca câinele tau. Patrupedul trebuie să stea in el confortabil și chiar să se întoarcă de pe o parte pe alta, daca doreste. Si aici este important sa tii cont de greutatea și înălțimea catelului. atunci când selectați o ladă. Pentru confortul sporit al puiutului, poti asterne cosul de odihna cu o patura moale, un prosop absorbant, sau lenjerii speciale de pat.
PENTRU PLIMBARE. Alege o zgarda cu ținte adecvata pentru dimensiunea câinelui tau. Fii atent la designul zgarzii. Alege materiale naturale ca pielea sau bumbacul, verifica daca se desface ușor si dacă are elemente care se pot agata de ceva atunci cand câinele alearga sau se taraie. Un ham simplu, o zgarda handmade, sau o lesa retractabila sunt alegeri ideale pentru plimbări, deoarece nu se desfac ușor, împiedicând astfel câinele să fugă. Un medalion de identificare personalizat cu datele tale de contact e foarte util pentru cazul nedorit in care catelul se poate pierde. Este recomandat sa cumperi un adapator portabil pentru hidratarea corecta a catelului in timpul plimbarilor in aer liber.
2. Pregătește-ți locuinta pentru noul membru al familiei
Puii și câinii adulți sunt deopotrivă de curioși. La fel ca și copiii mici, au tendinta sa exploreze si pot da rapid de bucluc. Pentru a preveni acest lucru, acorda-ti timp suficient pentru pregătirea locuinței. Este un pas esențial pentru confortul și siguranța câinelui si a intregii familii.
Pasul 1. Curatenia
Pregatirea locuintei începe cu o curățare generală minuțioasă. Atentie la detergentii folositi – acum, cei ecologici sunt de preferat.
Pasul 2. Siguranta
Imagineaza-te în locul câinelui. Elimina obiectele sensibile, ascutite sau care pot fi o sursa de pericole. Renunta la mobilierul masiv, care poate obtura libertatea de miscare a catelului. Pune totul la locul potrivit, apoi întinde-te pe podea si urca-te pe cel mai inalt scaun din casa. Observi vreun obiect care ar poate atrage privirea câinelui? Ascunde-l. Ai in substante chimice sau materiale periculoase, sau obiecte de valoare care ar putea fi accesate prin sarituri? Ia in considerare ca animalul se va ridica pe picioarele posterioare si muta obiectele suspecte la adapost. Organizeaza cablurile libere, ruleaza pentru cateva luni covoarele și grupeaza eficient plantele de casă. Probabil ca ai aflat ca pantofii si papucii vor fi primele victime. Cateii rod pantofi cu pasiune. Ascunde-i pe cei care nu pot fi sacrificati. Daca vrei, poti instala temporar porți pentru bebeluși.
Pasul 3. Confortul
Dupa ce ai pus casa in ordine, pregăteste pentru catelul tau un spațiu privat. Toti cainii sunt fericiti să fie acasă și se bucura cand primesc toată atenția familei, dar au nevoie si de timp pentru ei înșiși. Desemnarea unei zone private pentru câinele tau îi va oferi un loc în care să se retragă pentru odihnă. In perioada de ajustare, zona lui privata va fi un refugiu. Poți crea un astfel de spațiu confortabil din niște așternuturi, un cos de odihna, jucării și un vas cu apă. Culcusul cainelui nu trebuie sa fie inghesuit. In mod ideal, ar trebui sa-i permita câinelui sa vada totul. In acelasi timp, zona privata a catelului trebuie sa fie protejata de culoarele cu trafic intens din locuinta.
3. Oferă-i câinelui tău o primă zi grozavă
Părăsirea canisei unde s-a nascut sau a adăpostului poate fi stresantă. Tine cont de faptul ca il iei pe catel dintr-un loc pe care îl consideră acasă. Asigura-te că animalutul se simte în largul lui inca de cand urcați în mașină. Eventual roaga pe cineva să te ajute cu transportul. Tu dedica-te puiului de caine. Poti aduce la crescator sau la centru de adoptii canine câteva prosoape. Iti vor fi de folos în cazul în care câinele se simte rau in masina. Dacă esti singur, alege sa transporti catelusul într-o cutie speciala cu capac, pentru a menține călătoria spre casa relaxantă și liniștită. Chiar daca ai uitat sa cumperi ceva esential, scurteaza drumul si du-te direct acasă de la adăpost.
Deindata ce ajungeți acasă impreuna, acorda-ți cât mai mult timp pentru a-i arăta locuinta câinelui. Condu-l cu blandete în zona de toaleta desemnată și răsplătește-l daca isi face nevoile acolo. Du-l în același loc de fiecare dată când va vrea să folosească baia si pregateste-i o recompensa.
Interacțiunea cu restul familiei
Prima intalnire trebuie să fie calmă și condusă de câine. Pemite membrilor familiei să intre pe rând si lasă cainele să se apropie și să-i adulmece. Acomodarea poate fi de durata. E un proces distractiv, dar și stresant. Membrii familiei pot îmbunătăți experiența oferind mici recompense. În timpul introducerii inițiale, evitați atingerile insistente, îmbrățișarile, mangaierea pe cap, miscarile bruste sau chiar privirea directa. Unele dintre aceste gesturi pot fi stresante pentru câine. Dacă ai alte animale de companie in casa, si acestea trebuie prezentate. Lasa-le intr-o camera separata si adu-le in incaperea cu cainele din exterior, pe rand. Pe tot parcursul introducerii mentine o atitudine ferma dar calmă.
4. Prima întâlnire dintre catel si copii
Ai copii? Prima întâlnire a copiilor tăi cu noul catel este cruciala pentru armonia familiei. Ce trebuie sa faci pentru a te asigura că dragostea dintre micuti porneste pe laba dreaptă?
Copiii manifesta o afecțiune naturala pentru animale. Adora să se joace cu cateii. Insa entuziasmul lor poate intimida un caine. Pentru prima lor întâlnire, asigura-te că atat blanosul cat si copiii sunt calmi. Copiii pot fi mai relaxați când sunt așezați; roagă-i să salute animalutul din acea poziție, ceea ce mentine starea de calm a noului câine. De asemenea, ar fi util dacă ai discuta in avans cu copii care sunt noile reguli. O lista cu „Asa DA” si “Asa NU”.
In primele saptamani dupa ce iti iei catel, toate interacțiunile dintre cei mici și câine trebuie supravegheate. Asigura-te că noul catel înțelege poziția sa în structura familiei și respecta copiii. Înainte ca un copil să se poată apropia de catel, pune animalul intr-o poziție așezată, pentru a-i reaminti că este subordonat.
5. Socializarea cu alte animale de companie
Câinii tind să fie teritoriali în habitatul lor. Dacă ai un alt câine acasă, incearca să organizezi prima intalnire dintre animalele de companie undeva în afara locuintei. Specialistii recomanda introducerea unui nou câine pe teren neutru. O plimbare poate fi trucul care sparge gheața. Activitatea fizica activeaza instinctul de haita si poate suda relatiile dintre animalele de companie. Daca nu poti face asa, așteapta până când ambii câini sunt relaxați înainte de a-i introduce.
Evita cu orice pret să schimbi rutina animalului de companie rezident. El poate crede că încerci să-l înlocuiesti si sa devina agresiv fata de noul câine. Asadar, acorda-le individual atentia si afectiunea ta ambelor animale, cu pauze periodice. Aceste gesturi de siguranta sunt importante mai ales în primele zile.
La inceput, timpul de joacă dintre animale trebuie supravegheat. Suplimenteaza jucăriile pentru a preveni furtul intre catei. De cate ori apare un conflict, impune-ți imediat autoritatea. Regulile ii ajuta pe catei sa inteleaga noua structura a familiei si evita momentele de anxietate.
6. Creeaza un set de reguli simple
Proverbul spuna ca un obicei prost e mai ușor de împiedicat decat de schimbat. Ca si puii de om, câinii au nevoie de o viata structurata. Pune la punct un set de reguli simple pentru rutina si convietuirea cu noul animal de companie. Regulile il vor face să se simtă mai în siguranță si iti vor economisi o gramada de timp. Un catel antrenat e un catel calm. Stie ce se așteapta de la el și care sunt repercusiunile daca nu respecta regulile.
Mentine aceeasi rutină de hrănire, toaletare si exerciții fizice și pentru cand trebuie sa pleci de acasă, la servici sau in delegatie. Foloseste aceleași cuvinte cheie atunci când i te adresezi si incearca sa nu fii excesiv de afectuos. Astfel, eviti confuziile si ii consolidezi comportamentul.
7. Așteapta-te la un interval de acomodare
Adoptia intr-un camin nou poate fi un eveniment stresant pentru câini. În primele zile dupa ce iti iei catel, unii blanosi pot manifesta probleme vagi de digestie și chiar diaree. Asteapta-te la accidente de toaletă frecvente si nu te enerva. Un pui ca catel poate fi extrem de timid în primele zile. Lasa-l sa capete o doza de încredere. Pentru fiecare câine, perioada de acomodare este alta. Sa iti iei catel e simplu, dar sa construiesti incredere intre voi e greu. S-ar putea ca blanosul tau sa aiba nevoie de ceva mai mult timp pentru a înțelege pe deplin regulile casei. Cainii sunt creaturi minunate, instinctive și adaptabile, dar care comunică într-un limbaj diferit de al oamenilor. Prin urmare, ai răbdare.
Este necesar ca acțiunile tale să-l asigure pe noul tău prieten că el poate avea încredere în tine. Veti descoperi impreuna ce functioneaza si ce nu.
8. Urmareste starea de sănătate a catelului
Cand alegi sa iti iei catel, grija pentru sanatate este esențială. Nutriția și exercițiul fizic sunt pilonii sanatatii unui animal de companie. Pare evident, dar multi proaspeti stapani de catei uita aceste principii. Asadar, hraneste-l corect si ofera-i noului tau câine suficiente oportunități de exerciții fizice.
MANCAREA. Prietenul tău blănos este un carnivor. Dieta ideală este una adecvată rasei. Când mergi la cumpărături, alege carnea inspectată și certificata, legume și boabe provenite din surse curate din punct de vedere biologic. Dacă preferi să ii oferi conserve si hrana uscata, alege produsele recomandate de veterinar.
MISCAREA. Cainii sunt în mod natural atletici. Miscarea in aer liber ii face fericiti si previne problemele de comportament și degradarea articulațiilor. Activitățile pot include plimbari, drumeții, jogging usor, înot etc. Nu uita ca este extrem de importanta menținerea animalului hidratat!
9. Ia măsuri de siguranță pentru catel
Nu putem fi niciodată prea precauti cu prietenii nostri necuvantatori. Când iti iei catel, gandeste-te la un medalion de identificare inscriptionat cu datele tale de contact ca măsură de siguranță. O precauție suplimentară poate fi microciparea câinelui. Sunt măsuri intelepte pentru a te asigura că in caz de pierdere prietenul tău loial își găsește drumul înapoi acasa.
Programeaza o vizita la veterinar cu noul animal de companie inca din primele zile. Catelusul este cea mai recentă aditie la familie, asadar vrei să fii sigur că este la curent cu vaccinările si ca nu sufera de boli.
10. Informeaza-te permanent
Ok, te-ai decis sa iti iei catel, ai cumparaturile facute, locuinta curata si familia gata sa ingrijeasca noul membru. Cateva zile sau luni mai tarziu, noul tau câine a ajuns acasă in siguranta. Ce urmeaza acum? Misiunea ta a incetat?
Ei bine, partea cea mai frumoasa, dar si cea mai grea, abia incepe. De acum incolo este responsabilitatea ta să-ti transformi micutul blanos în câinele fantastic pe care l-ai visat întotdeauna. Dacă observi ca are unele comportamente pe care le dezaprobi, învață-l ce e corect. Arata-i câteva trucuri și ascultare de bază. In timp, poti opta pentru o școală de dresaj, care este si o oportunitate de socializare cu alti caini si iubitori de caini.
Cel mai important pas a fost facut. Cu incredere si rabdare, ii vei comunica prietenului tău blănos că alaturi de tine este casa lui pentru totdeauna, iar dragostea și loialitatea lui te vor fi inzecit.
2 Comments
Faza cu mancarea pentru câini e foarte controversata. Toți veterinarii si crescătorii de la noi cu care am discutat recomanda bobițe, dar eu stau in Canada și aici trendul e sa le dai un amestec de hrana uscata și alimente naturale, neprocesate. Pare ca hrana din comerț are o legătura cu incidența crescută de cancere la câini. In orice caz, un articol util pentru începători. Multumesc!
[…] viata de zi cu zi, cainii folosesc o multitudine de semnale calmante pentru a comunica. Atunci cand s-au odihnit destul si se simt in siguranta, majoritatea raselor de […]