Cum ingrijim blana pisicilor – 4 principii de baza
11/04/2020Adopta un animalut in 5 pasi simpli
16/04/20208 motive pentru cascatul cainelui tau
Cand elevii casca la clasa, mai ales in timpul unei prelegeri importante, profesorul lor intelege ca sunt enervati sau plictisiti. Dar de ce casca cainii? Oare prietenii nostri blanosi si devotati o fac din aceleasi motive ca si noi?
Daca ai catel, cu siguranta ai observat ca si el casca destul de des si te-ai intrebat care este motivul pentru care face asta. Stim multe despre cascatul oamenilor – cum ar fi pilda faptul ca e un comportament contagios – dar ce se stie despre cascatul cainilor? Oare patrupezii nostri casca din cauza oboselii, sau mai exista si altceva?
Ca sa intelegem de ce casca cainii, trebuie mai intai sa aflam care sunt cauzele cascatului in general, apoi sa aflam mai multe despre mecanismele care declanseaza cascatul la caini. La final, o sa descifram ce vrea sa ne spuna un cascat de caine.
Comportamentul cascatului la caini
Cascatul e ceva banal in viata oricui: fiintele umane casca atunci cand sunt obosite, enervate, plictisite, stresate, angajate in activitati extenuante. Uneori, cascatul devine contagios. Sigur te-ai pomenit cascand ca din reflex, atunci cand ai vazut pe altcineva cascand in preajma ta.
Cascatul unui caine este de obicei un mecanism de calmare, alteori poate indica o stare de bucurie sau anxietate a animalului. Din punct de vedere stiintific insa, cascatul este doar rezultatul unui nivel crescut de dioxid de carbon in sange.
Inarmati cu aceste informatii de baza, hai sa observam mai indeaproape cascatul cainelui. Vom descoperi astfel opt motive majore din spatele cascatului la caini.
De ce casca cainii? Motivul 1
Caini casca pentru ca vor pace
In viata de zi cu zi, cainii folosesc o multitudine de semnale calmante pentru a comunica. Atunci cand s-au odihnit destul si se simt in siguranta, majoritatea raselor de caini aleg actiunea. Ei prefera latratul la oameni care trec pe langa locul lor, sapatul de gropi in curte, sau rontaitul pantofilor tai. Cascatul unui animal foarte activ este ceva normal.
Cu toate acestea, se poate intampla sa-ti observi catelul tau cascand in situatii particulare. In loc sa consideri asta doar ceva amuzant si trecator, aminteste-ti ca e posibil ca animalutul tau sa incerce sa iti spuna ceva. Poate ca se simte un pic incomod – acorda-i o atentie deosebita. Intreaba-te daca nu cumva ai folosit un ton intimidant in timp ce vorbeai cu el? Poate l-ai certat recent? Analizeaza ultimele interactiuni si cauta indiciile. Uneori, cainii percep anumite situatii sau gesturi pe care le faci la fel de intimidante ca pe un repros direct sau ca pe o agresiune fizica. Asta ii pot face sa se simta nervosi. In astfel de situatii, cascatul cainelui tau inseamna ca el doreste sa te calmezi si sa folosesti gesturi domoale si un ton mai bland.
De ce casca cainii? Motivul 2
Cainii casca pentru ca sunt stresati
Tu ce faci atunci cand esti stresat sau nervos? Poate ca iti musti buzele, iti rozi unghiile, sau incepi sa bati din picior. Ei bine, cum cainii nu pot face niciunul dintre activitatile astea. Modul prin care ei reactioneaza la o situatie traumatica poate fi destul de subtil.
Crescatorii si dresorii canini profesionisti sfatuiesc proprietarii de caini sa caute indiciile de tensiune in comportamentul cainiilor lor. Cascatul excesiv este unul dintre aceste indicii care spun ca animalul tau nu se simte confortabil in acest moment. De cele mai multe ori, cascatul nu este singurul semn de neliniste si stres. Indicii asociate cascatului, prin care unii caini isi exprima nelinistea sau stresul, sunt: ochi mijiti, lingerea buzelor, schelalaitul si retractia urechilor spre inapoi sau mentinerea cozii curbate intre picioare (cainii cu coada curbata o fac adesea) etc.
De ce casca cainii? Motivul 3
Cainii casca pentru a-si exprima speranta
Desi ne place sa credem ca animalele noastre de companie ne citesc gandurile, in realitate cainii nu pot prezice lucruri care vor aparea in viitorul indepartat. Cu toate acestea, ei pot intui lucruri care sunt pe cale sa se intample. Cateiii isi pot exprima prin cascat speranta ca intuitia lor se va adeveri .
Cainii au o capacitate incredibila de relationare intre obiecte si evenimente. De pilda, atunci cand te apropii de cainele tau si apuci cheile si sacoul, el va intelege ca sunteti pe cale sa plecati undeva impreuna, sau ca il duci la plimbare. Motiv de mare veselie si de… cascat! Asadar, atunci cand cainele tau pare sa fie din ce in ce mai nerabdator si asezoneaza zburdatul cu un cascat, poate ca isi manifesta speranta ca ceva se va intampla in curand.
De ce casca cainii? Motivul 4
Cainii casca pentru ca sunt confuzi
Tu simti ca ii intelegi fiecare latrat patrupedului tau drag, dar in fapt cainii nu pot vorbi nicio limba. Asa ca este de asteptat ca atat cainii cat si oamenii sa se inteleaga gresit. Prin urmare, cascatul la caini poate fi o reactie naturala la confuzie.
Cand incepi sa iti antrenezi cainele, fie sub indrumarea unui specialist sau singur, vei observa ca ocaziile de confuzie si sansele de comunicare gresita sunt mult mai mari decat ai fi crezut pana atunci. In viata de zi cu zi, avem cu totii obiceiul sa ne bombardam micii catelusi cu o multime de asteptari si solicitari nerealiste. Asta poate crea multa confuzie si frica la caini. Data viitoare cand cainele tau casca in timpul sedintelor de antrenament, ia o scurta pauza. Analizeaza situatia si asigura-te ca nu ii impui asteptari nerealiste.
De ce casca cainii? Motivul 5
Cainii casca intr-o situatie de conflict
Hai sa luam o situatie banala: un copil isi sacaie cainele sau incearca sa ia o jucarie sau un alt obiect de la caine. Te astepti desigur ca de fiecare data cainele sa cedeze, in loc sa lupte inapoi. Pentru a-si mentine relatia cu oamenii, cainii au evoluat mecanisme impresionante de sesizare si evitare a conflictelor. Cascatul in astfel de situatii poate indica ceea ce numim comportament de retragere.
Sigur, te-ai obisnuit sa iti vezi cainele ca pe un membru al familiei, dar poate nu te-ai gandit ca el este si un extraordinar rezolvator de conflict. Uneori, cainii pot sesiza o situatie cu potential conflictual chiar inainte sa fie initiata. In loc sa se implice direct sau indirect in galceava, ei pot alege optiunea care pareaza, rezolva sau atenueaza acel conflict. Iata un motiv in plus sa iti iubesti cainele – apreciindu-i eforturile de solutionare a conflictelor .
De ce casca cainii? Motivul 6
Cainii casca din cauza problemelor medicale
Cainii nu ne pot informa cu usurinta despre suferintele lor, dar modificarile comportamentului lor ne pot atrage atentia din timp asupra unei posibile stari de disconfort. De exemplu, un caine care se intinde foarte mult, care se arunca pe jos sau care casca cu o frecventa neobisnuita poate suferi o durere abdominala. Altul care casca si refuza sa iasa la plimbare poate suferi de probleme reumatice incipiente.
Daca cainele tau nu pare prea fericit si casca constant, ar fi o idee foarte buna sa-i faci testele medicale sau sa suni un veterinar.
De ce casca cainii? Motivul 7
Cainii casca pentru a comunica cu alti caini
Cainii pot interactiona intre ei in moduri extrem de variate. Uneori folosesc „semnale calmante” – ca de pilda atunci cand intalnesc un alt caine la plimbare. Unele dintre cele mai frecvente semnale de calmare sunt miscarile lente, gestica buzelor, miscari din coada, etc. Cel mai important, cascatul se numara printre aceste semnale calmante.
Asadar, atunci cand cainele tau casca in timp ce sta in fata altui caine, poti presupune ca este un mod de a deveni amenintator fata de celalalt animal.
De ce casca cainii? Motivul 8
Cainii casca pentru ca stapanii lor casca
Cascatul nu este contagios doar pentru oameni. Cercetatorii de la Universitatea din Londra au descoperit ca “actiunea” este preluata si de caini. Mai mult decat atat, se pare ca legatura dintre oameni si caini este mai puternica decat se credea anterior si ca patrupezii nostri sunt chiar mai predispusi decat noi sa se molipseasca de un cascat.
Studiul englezilor a constat in doua teste efectuate pe un grup de 29 de posesori de caini si cainii lor. In primul test, cercetatorii au simulat un cascat zgomotos atunci cand aveau contact vizual cu cainii. In cel de-al doilea test, cercetatorii deschideau gura fara sa scoata vreun sunet. In cadrul primului test, 21 dintre cei 29 de caini au cascat, iar in cel de-al doilea nu a cascat niciun caine. “Este exclus ca patrupedele sa copieze doar gestul stapanilor”, au declarat cercetatorii, intrucat copierea ar presupune dresare anterioara. Asa ca data viitoare cand iti observi blanosul cascand, se poate sa-l fi molipsit chiar tu, caci, dupa cum spune studiul londonezilor, cainii casca pe bune si “copiatul ar fi chiar mai dificil de executat decat un simplu cascat.”
Concluzie
Iata opt motive pentru cascatul cainelui tau. Asa ca data viitoare cand il vezi facand asta, nu e cazul sa te ingrijorezi. Cu toate acestea, daca cascatul devine prea frecvent, sau daca este asociat cu alte evenimente neobisnuite, gandeste-te sa consulti un veterinar. Asa vei afla cauzele posibile pentru acest fenomen biologic ciudat.
Nu uita: cainii au personalitati diferite, ca si oamenii. Poate cainelui tau doar ii place sa leneveasca, sau sa se tavaleasca de foarte multe ori pe parcursul unei zile. Iti faci griji, sau mai bine te bucuri sa-i privesti chipul nevinovat?
1 Comment
[…] insistente, îmbrățișarile, mangaierea pe cap, miscarile bruste sau chiar privirea directa. Unele dintre aceste gesturi pot fi stresante pentru câine. Dacă ai alte animale de companie in casa, si acestea trebuie prezentate. Lasa-le intr-o camera […]